Adres strony internetowej, na której Zamawiający udostępnia Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia:
Wadowice:
Organizacja i przeprowadzenie kursów zawodowych: baristy, barmana, carvingu dla
uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu
Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3 zadań
Numer ogłoszenia: 98815 - 2012; data zamieszczenia: 02.05.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Powiat Wadowicki , ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, woj. małopolskie, tel. 033 8734200, faks 033 8232433.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Organizacja i przeprowadzenie kursów zawodowych: baristy, barmana, carvingu dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3 zadań.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiot zamówienia: Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów zawodowych dla uczniów z Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach i uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie o specjalności: barista, barman, carving ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce wg 3-ch zadań. Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu baristy dla 20 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach oraz 30 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie, Zadanie 2 Organizacja i przeprowadzenie kursu barmana dla 10 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, 15 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, 20 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie, Zadanie 3 Organizacja i przeprowadzenie kursu carvingu dla 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu baristy dla 20 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach oraz 30 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z pracą na stanowisku baristy. Planowana ilość osób: 50 Miejsce przeprowadzenia kursu: - Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. J. Tischnera w Wadowicach, ul. Wojska Polskiego 13, 34-100 Wadowice. - Zespół Szkół nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Andrychowie, ul. Batorego 9, 34-120 Andrychów. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w części teoretycznej oraz dla części zajęć praktycznych w w/w szkołach. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu Minimum 50% godzin planowanych na część praktyczną powinna zostać zorganizowana poza szkołą w miejscu wskazanym przez Wykonawcę (lokal gastronomiczny-część barowa), po uzgodnieniu z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zapewnia wówczas każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby ZS nr 3 w Wadowicach i ZS nr 2 w Andrychowie do miejsca odbywania kursu i z powrotem oraz opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu. Wykonawca zapewnia sprzęt, niezbędne materiały szkoleniowe (np. kawa, mleko itp.) oraz materiały dydaktyczne do właściwej realizacji kursu. Zamawiający udostępni Wykonawcy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj. Zespół Szkół nr 2 w Andrychowie, posiada ekspres ciśnieniowy oraz zastawę kawową -2 komplety na potrzeby realizacji kursu. Jeżeli Wykonawca uzna, że w/w sprzęt jest niewystarczający, zobowiązany jest do zapewnienia własnego sprzętu w celu prawidłowej realizacji kursu. Kurs powinien obejmować minimum 16 godzin zajęć (teoria + praktyka). Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej po zakończeniu zajęć szkolnych oraz w weekendy, po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Miejsca, wyposażenie i sprzęt wykorzystywane do realizacji kursu muszą odpowiadać wymaganiom zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi realizacji przedmiotowego kursu zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej. Kurs winien obejmować m. in. takie zagadnienia jak: - Historia kawy - Arabika i robusta - Uprawa - Sposoby zbioru owoców kawowca - Uzyskanie ziarna z owoców kawowca - Prażenie ziarna kawowca - Dobór ziaren do poszczególnych mieszanek - Pakowanie kawy - Sposoby przechowywania kawy - Parametry Espresso, - Zasada 4 M - Kawy na bazie espresso - Mleko i jego pożądane właściwości w przygotowaniu kaw na bazie mleka - Domowe sposoby przygotowania kawy - Kawy gorące i kawy mrożone -Ćwiczenia praktyczne - praca przy ekspresach -Prawidłowy sposób przygotowania espresso -Dziesięć najważniejszych czynności - efekt PERFECTO ESPRESSO -Spienianie mleka -kawy na bazie mleka spienionego gorącego. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za uczestników kursu w trakcie jego trwania, a także za ewentualne szkody, które mogą powstać w związku z ich udziałem w kursie. Wykonawca jest zobowiązany do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji Wykonawca przekaże w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej (Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS, Krajowym Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. Wykonawca zobowiązany jest wydać uczestnikom certyfikaty w języku polskim i angielskim potwierdzające ukończenie kursu. W ramach promocji projektu Wykonawca umieści w miejscu realizacji kursu plakaty związane z projektem, jego nazwę z logotypami (plakaty i oznaczenia z logotypami przekaże Zamawiający). Termin przeprowadzenia kursu: 20 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach -do 27.06.2012 r. 15 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie -do 27.06.2012 r. 15 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie- do 21.09.2012 r. Zadanie 2 Organizacja i przeprowadzenie kursu barmana dla 10 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, 15 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, 20 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z pracą na stanowisku barmana. Planowana ilość osób: 45 Miejsce przeprowadzenia kursu: Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy, ul. Dworska 8, 34-100 Wadowice, Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. J. Tischnera w Wadowicach, ul. Wojska Polskiego 13, 34-100 Wadowice, Zespół Szkół nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Andrychowie, ul. Batorego 9, 34-120 Andrychów. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w części teoretycznej oraz dla części zajęć praktycznych w w/w szkołach. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu Minimum 50% godzin planowanych na część praktyczną powinna zostać zorganizowana poza szkołą w miejscu wskazanym przez Wykonawcę (lokal gastronomiczny-część barowa), po uzgodnieniu z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zapewnia wówczas każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby ZS RCKU w Radoczy, ZS nr 3 w Wadowicach i ZS nr 2 w Andrychowie do miejsca odbywania kursu i z powrotem oraz opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu. Kurs powinien obejmować łącznie 30 godzin dla 1 grupy w tym 20 godzin nauki praktycznej i 10 godzin nauki teoretycznej. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej po zakończeniu zajęć szkolnych, a w weekendy, po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Zamawiający udostępni Wykonawcy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj.: Zespół Szkół RCKU w Radoczy posiada sprzęt gastronomiczny, m.in. : komplet obiadowy, komplet tac, kompaktowy ciśnieniowy ekspres do kawy, szklanki żaroodporne (100 szt.), gofrownice (3 szt.), termosy konferencyjne ( 10 szt.), blendery (3 szt.), miksery( 2 szt.). Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach posiada sprzęt gastronomiczny, m.in. kostkarka do lodu, blender barmański, zmywarka do mycia szkła, młynek koloidalny, kruszarka do lodu, walizka barmańska. Jeżeli Wykonawca uzna, że w/w sprzęt jest niewystarczający, zobowiązany jest do zapewnienia własnego sprzętu w celu prawidłowej realizacji kursu. Tematyka zajęć: 1) Wprowadzenie i terminologia - barman jako zawód - charakterystyka pracy barmana (organizacja pracy w barze, predyspozycje do wykonywania zawodu), - barmańskie savoir-vivre - praca z klientem i z współpracownikami lokalu, 2) Bar jako miejsce pracy - wyposażenie baru i prezentacja przyrządów barmana - podział na typy barów, - umeblowanie i wyposażenie baru w sprzęt i produkty, aranżacja, 3) Towaroznawstwo napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych - podział alkoholi na podstawowe grupy: piwo, wino, wódki białe i gatunkowe, brandy, koniaki, likiery, whisky, wermuty i miody pitne, - aperitif, digestif, - wpływ alkoholu na organizm człowieka 4) Podstawy miksologii - charakterystyka napojów (cocktaile, rodzaje drinków: long, short i inne), - techniki miksowania i mieszania napojów, - zastosowanie receptur, - dobór zastawy stołowej (szkło barowe, miarki) i elementów dekoracyjnych, - zasady sporządzania i podawania napojów, - kultura spożywania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, 5) Nauka sporządzania wybranych drinków 6) Kawa w barze - nauka sporządzania drinków na bazie kawy - ekspres do kawy ciśnieniowy, - zasady parzenia i serwowania kawy, - drinki na bazie kawy, - nauka sporządzania wybranych drinków na bazie kawy. 7) Free style - czym jest free style, - zasady i techniki free style, - pokazy Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. Wykonawca zapewni odpowiedni sprzęt (shakery, miarki barmańskie, łyżki barmańskie do stirowania, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, trybuszon, kubki barmańskie, blender elektryczny, młynek do rozdrabniania lodu, dwa komplety zestawów noży dekoracyjnych, dzbanki o różnej wielkości do kawy, soków i wody, cooler, mudler, ekspres ciśnieniowy do kawy, surowce i niezbędne produkty np. soki owocowe, wody gazowane i niegazowane, owoce do dekoracji itp., ozdoby papierowe i plastikowe do drinków i napojów np. parasolki) oraz materiały dydaktyczne do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika. Wykonawca jest zobowiązany do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji Wykonawca przekaże w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej (Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS, Krajowym Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. Po zakończeniu kursu Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenia zgodnie ze wzorem MEN i certyfikaty w języku polskim i angielskim. Termin przeprowadzenia kursu: 10 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy-do 27.06.2012 r. 15 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach -do 27.06.2012 r. 10 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie -do 27.06.2012 r. 10 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie- do 21.09.2012 r. Zadanie 3 Organizacja i przeprowadzenie kursu carvingu dla 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 Wadowicach w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z rzeźbieniem w owocach i warzywach. Miejsce przeprowadzenia kursu: Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach, ul. Wojska Polskiego 13, 34-100 Wadowice. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w Zespole Szkół nr 3 w Wadowicach. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu Program kursu powinien obejmować minimum 30 godzin zajęć w tym zajęcia praktyczne nie mniej niż 25 godzin. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać się codziennie w godzinach popołudniowych po zakończeniu zajęć szkolnych oraz w soboty po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Zamawiający udostępni Wykonawcy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj. walizka do carvingu złożona z 25 -ciu elementów. Inne niezbędne narzędzia, materiały i produkty do przeprowadzenia kursu (np. noże do carvingu, naczynia, surowce, owoce i warzywa itp.) zapewni Wykonawca. Po zakończeniu szkolenia Wykonawca wyda uczestnikom zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie ze wzorem MEN i certyfikaty w języku polskim i angielskim. Tematyka zajęć: Cześć teoretyczna: -Omówienie zasad bezpieczeństwa przydatnych podczas pracy z ostrymi narzędziami, -Zapoznanie z przeznaczeniem każdego narzędzia do zdobienia warzyw i owoców, -Zapoznanie z podstawowymi technikami rzeźbienia i zasadami jakie powinno się stosować przy wykrawaniu warzyw i owoców, -Omówienie sposobów przechowywania i eksponowania kompozycji, -Omówienie technik wycinania kwiatów, liści i innych ozdób w dużych owocach i warzywach, -Szczegółowy opis czynności i technik potrzebnych do wykonywania pierwszej rzeźby. Część praktyczna -Uzyskanie podstawowych umiejętności w carvingu, podstawowe cięcia, -Wycinanie liści i kwiatów z różnych warzyw i owoców -Utworzenie kompozycji z wykonywanych elementów, Wycinanie bukietów kwiatowych w dyni i melonie wraz z instruktorem -Uczniowie proponują i wykonują własne aranżacje, -Zapoznanie uczestników z techniką, sposobami oraz możliwościami zastosowania carvingu w praktyce. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zajęć praktycznych oraz do realizacji kursu przez wykwalifikowanych wykładowców i instruktorów, posiadających doświadczenie w prowadzeniu kursu. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za uczestników kursu w trakcie jego trwania, a także za ewentualne szkody, które mogą powstać w związku z ich udziałem w kursie. Wykonawca zobowiązany jest do przekazania materiałów szkoleniowych oraz zapewnienia niezbędnego sprzętu i urządzeń w celu realizacji zajęć praktycznych oraz do realizacji kursu przez wykwalifikowanych wykładowców i instruktorów, posiadających doświadczenie w prowadzeniu kursu. Wykonawca jest zobowiązany do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji Wykonawca przekaże w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej (Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS, Krajowym Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. Po zakończeniu kursu Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenia zgodnie ze wzorem MEN i certyfikaty w języku polskim i angielskim. Termin przeprowadzenia kursu: do dnia 27.06.2012r. Dokumenty jakie winni przedłożyć Wykonawcy po zakończeniu ww. kursów: W związku W związku z realizacją kursu w ramach projektu współfinansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny dokumenty winny być opatrzone logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Unii Europejskiej Europejski Fundusz Społeczny (UE EFS), Województwa Małopolskiego, Powiatu Wadowickiego i Modernizacji kształcenia zawodowego w Małopolsce (MKZ) - (wzór logo POKL, UF EFS, województwa i powiatu przekaże zamawiający). a/ lista obecności uczestników kursu (z własnoręcznym podpisem ucznia z każdego dnia zajęć) na zajęciach teoretycznych i praktycznych (oryginał): b/ dziennik zajęć (kserokopia poświadczona za zgodność z oryginałem), c/ lista z potwierdzeniem odbioru materiałów dydaktycznych przez uczestników kursu (oryginał), d/ lista z potwierdzeniem odbioru przez uczestników certyfikatów w języku polskim i angielskim (oryginał), e/ poświadczone za zgodność z oryginałem kserokopie wydanych certyfikatów w języku polskim i angielskim, f/ imienny wykaz osób, które ukończyły i które nie ukończyły kursu (oryginał), a przypadku gdy uczestnik nie ukończył kursu oświadczenie wskazujące powód takiej sytuacji, g/ wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacja. Wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty , od których jest uzależniony obowiązek przekazywania ogłoszeń UOPWE.
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 3.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: .
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
· III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o Wykonawca musi posiadać wiedzę i doświadczenie, dlatego też musi wykazać w formie załączonego do oferty oświadczenia i wykazu usług, potwierdzonego referencjami lub odpowiednimi dokumentami uprzednich odbiorców usług, że w ciągu ostatnich 3 lat, a w przypadku, gdy okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, licząc wstecz od dnia upływu terminu składania ofert wykonał, co najmniej jedną usługę polegająca na przeprowadzeniu kursu odpowiadającego tematyce zadania odpowiednio dla zadania 1,2,3. (Wykonawca musi też wykazać, że wyżej wymienione usługi wykonał należycie i skutecznie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, zakresu, dat i miejsc wykonania, oraz (fakultatywnie) nazwy, adresu i telefonu odbiorców. Ocena spełnienia powyższych warunków będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.
· III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o Wykonawca musi dysponować osobami zdolnymi do wykonania zamówienia (zadania) tj. posiadającymi odpowiednie kwalifikacje: dla zadania 1, 2 i 3 co najmniej trzy letnie doświadczenie w prowadzeniu kursów (odpowiadających swoją tematyką przedmiotowi zamówienia) wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i oraz oświadczeniem, iż posiadają one wymagane uprawnienia. Ocena spełnienia powyższych warunków będzie dokonywana metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne materiały dołączone do oferty.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
· III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
· III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
· III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna
specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiat.wadowice.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:
Starostwo Powiatowe w Wadowicach ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, pok. nr 104
(I piętro).
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 11.05.2012 godzina 10:30, miejsce: Starostwo Powiatowe w Wadowicach ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, sekretariat pok. nr 314 (III piętro).
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: tak
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu baristy dla 20 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach oraz 30 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.
· 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Zadanie 1. Organizacja i przeprowadzenie kursu baristy dla 20 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach oraz 30 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z pracą na stanowisku baristy. Planowana ilość osób: 50 Miejsce przeprowadzenia kursu: - Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. J. Tischnera w Wadowicach, ul. Wojska Polskiego 13, 34-100 Wadowice. - Zespół Szkół nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Andrychowie, ul. Batorego 9, 34-120 Andrychów. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w części teoretycznej oraz dla części zajęć praktycznych w w/w szkołach. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu Minimum 50% godzin planowanych na część praktyczną powinna zostać zorganizowana poza szkołą w miejscu wskazanym przez Wykonawcę (lokal gastronomiczny-część barowa), po uzgodnieniu z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zapewnia wówczas każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby ZS nr 3 w Wadowicach i ZS nr 2 w Andrychowie do miejsca odbywania kursu i z powrotem oraz opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu. Wykonawca zapewnia sprzęt, niezbędne materiały szkoleniowe (np. kawa, mleko itp.) oraz materiały dydaktyczne do właściwej realizacji kursu. Zamawiający udostępni Wykonawcy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj. Zespół Szkół nr 2 w Andrychowie, posiada ekspres ciśnieniowy oraz zastawę kawową -2 komplety na potrzeby realizacji kursu. Jeżeli Wykonawca uzna, że w/w sprzęt jest niewystarczający, zobowiązany jest do zapewnienia własnego sprzętu w celu prawidłowej realizacji kursu. Kurs powinien obejmować minimum 16 godzin zajęć (teoria + praktyka). Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej po zakończeniu zajęć szkolnych oraz w weekendy, po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Miejsca, wyposażenie i sprzęt wykorzystywane do realizacji kursu muszą odpowiadać wymaganiom zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi realizacji przedmiotowego kursu zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej. Kurs winien obejmować m. in. takie zagadnienia jak: - Historia kawy - Arabika i robusta - Uprawa - Sposoby zbioru owoców kawowca - Uzyskanie ziarna z owoców kawowca - Prażenie ziarna kawowca - Dobór ziaren do poszczególnych mieszanek - Pakowanie kawy - Sposoby przechowywania kawy - Parametry Espresso, - Zasada 4 M - Kawy na bazie espresso - Mleko i jego pożądane właściwości w przygotowaniu kaw na bazie mleka - Domowe sposoby przygotowania kawy - Kawy gorące i kawy mrożone -Ćwiczenia praktyczne - praca przy ekspresach -Prawidłowy sposób przygotowania espresso -Dziesięć najważniejszych czynności - efekt PERFECTO ESPRESSO -Spienianie mleka -kawy na bazie mleka spienionego gorącego. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za uczestników kursu w trakcie jego trwania, a także za ewentualne szkody, które mogą powstać w związku z ich udziałem w kursie. Wykonawca jest zobowiązany do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji Wykonawca przekaże w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej (Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS, Krajowym Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. Wykonawca zobowiązany jest wydać uczestnikom certyfikaty w języku polskim i angielskim potwierdzające ukończenie kursu. W ramach promocji projektu Wykonawca umieści w miejscu realizacji kursu plakaty związane z projektem, jego nazwę z logotypami (plakaty i oznaczenia z logotypami przekaże Zamawiający). Termin przeprowadzenia kursu: 20 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach -do 27.06.2012 r. 15 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie -do 27.06.2012 r. 15 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie- do 21.09.2012 r..
· 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.
· 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 21.09.2012.
· 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Zadanie 2 Organizacja i przeprowadzenie kursu barmana dla 10 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, 15 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, 20 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.
· 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Zadanie 2 Organizacja i przeprowadzenie kursu barmana dla 10 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy, 15 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach, 20 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z pracą na stanowisku barmana. Planowana ilość osób: 45 Miejsce przeprowadzenia kursu: Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy, ul. Dworska 8, 34-100 Wadowice, Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. J. Tischnera w Wadowicach, ul. Wojska Polskiego 13, 34-100 Wadowice, Zespół Szkół nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Andrychowie, ul. Batorego 9, 34-120 Andrychów. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w części teoretycznej oraz dla części zajęć praktycznych w w/w szkołach. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu Minimum 50% godzin planowanych na część praktyczną powinna zostać zorganizowana poza szkołą w miejscu wskazanym przez Wykonawcę (lokal gastronomiczny-część barowa), po uzgodnieniu z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zapewnia wówczas każdorazowo wszystkim uczestnikom bezpłatny transport spod siedziby ZS RCKU w Radoczy, ZS nr 3 w Wadowicach i ZS nr 2 w Andrychowie do miejsca odbywania kursu i z powrotem oraz opiekę w trakcie dowożenia i odwożenia uczestników kursu. Kurs powinien obejmować łącznie 30 godzin dla 1 grupy w tym 20 godzin nauki praktycznej i 10 godzin nauki teoretycznej. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej po zakończeniu zajęć szkolnych, a w weekendy, po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Zamawiający udostępni Wykonawcy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj.: Zespół Szkół RCKU w Radoczy posiada sprzęt gastronomiczny, m.in. : komplet obiadowy, komplet tac, kompaktowy ciśnieniowy ekspres do kawy, szklanki żaroodporne (100 szt.), gofrownice (3 szt.), termosy konferencyjne ( 10 szt.), blendery (3 szt.), miksery( 2 szt.). Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach posiada sprzęt gastronomiczny, m.in. kostkarka do lodu, blender barmański, zmywarka do mycia szkła, młynek koloidalny, kruszarka do lodu, walizka barmańska. Jeżeli Wykonawca uzna, że w/w sprzęt jest niewystarczający, zobowiązany jest do zapewnienia własnego sprzętu w celu prawidłowej realizacji kursu. Tematyka zajęć: 1) Wprowadzenie i terminologia - barman jako zawód - charakterystyka pracy barmana (organizacja pracy w barze, predyspozycje do wykonywania zawodu), - barmańskie savoir-vivre - praca z klientem i z współpracownikami lokalu, 2) Bar jako miejsce pracy - wyposażenie baru i prezentacja przyrządów barmana - podział na typy barów, - umeblowanie i wyposażenie baru w sprzęt i produkty, aranżacja, 3) Towaroznawstwo napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych - podział alkoholi na podstawowe grupy: piwo, wino, wódki białe i gatunkowe, brandy, koniaki, likiery, whisky, wermuty i miody pitne, - aperitif, digestif, - wpływ alkoholu na organizm człowieka 4) Podstawy miksologii - charakterystyka napojów (cocktaile, rodzaje drinków: long, short i inne), - techniki miksowania i mieszania napojów, - zastosowanie receptur, - dobór zastawy stołowej (szkło barowe, miarki) i elementów dekoracyjnych, - zasady sporządzania i podawania napojów, - kultura spożywania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, 5) Nauka sporządzania wybranych drinków 6) Kawa w barze - nauka sporządzania drinków na bazie kawy - ekspres do kawy ciśnieniowy, - zasady parzenia i serwowania kawy, - drinki na bazie kawy, - nauka sporządzania wybranych drinków na bazie kawy. 7) Free style - czym jest free style, - zasady i techniki free style, - pokazy Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. Wykonawca zapewni odpowiedni sprzęt (shakery, miarki barmańskie, łyżki barmańskie do stirowania, szczypce o różnej wielkości, zestaw szkła barowego różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych, trybuszon, kubki barmańskie, blender elektryczny, młynek do rozdrabniania lodu, dwa komplety zestawów noży dekoracyjnych, dzbanki o różnej wielkości do kawy, soków i wody, cooler, mudler, ekspres ciśnieniowy do kawy, surowce i niezbędne produkty np. soki owocowe, wody gazowane i niegazowane, owoce do dekoracji itp., ozdoby papierowe i plastikowe do drinków i napojów np. parasolki) oraz materiały dydaktyczne do prawidłowej realizacji programu kursu dla każdego uczestnika. Wykonawca jest zobowiązany do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji Wykonawca przekaże w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej (Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS, Krajowym Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. Po zakończeniu kursu Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenia zgodnie ze wzorem MEN i certyfikaty w języku polskim i angielskim. Termin przeprowadzenia kursu: 10 uczniów Zespołu Szkół RCKU w Radoczy-do 27.06.2012 r. 15 uczniów Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach -do 27.06.2012 r. 10 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie -do 27.06.2012 r. 10 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Andrychowie- do 21.09.2012 r..
· 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.
· 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 21.09.2012.
· 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Zadanie 3 Organizacja i przeprowadzenie kursu carvingu dla 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 Wadowicach w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.
· 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Zadanie 3 Organizacja i przeprowadzenie kursu carvingu dla 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 Wadowicach w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności związanych z rzeźbieniem w owocach i warzywach. Miejsce przeprowadzenia kursu: Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach, ul. Wojska Polskiego 13, 34-100 Wadowice. Zamawiający udostępni Wykonawcy pomieszczenia do przeprowadzenia kursu w Zespole Szkół nr 3 w Wadowicach. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu Program kursu powinien obejmować minimum 30 godzin zajęć w tym zajęcia praktyczne nie mniej niż 25 godzin. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć, natomiast godzina zajęć praktycznych obejmuje 60 minut zajęć. Długość przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać się codziennie w godzinach popołudniowych po zakończeniu zajęć szkolnych oraz w soboty po wcześniejszym ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Zamawiający udostępni Wykonawcy sprzęt zakupiony w ramach projektu, tj. walizka do carvingu złożona z 25 -ciu elementów. Inne niezbędne narzędzia, materiały i produkty do przeprowadzenia kursu (np. noże do carvingu, naczynia, surowce, owoce i warzywa itp.) zapewni Wykonawca. Po zakończeniu szkolenia Wykonawca wyda uczestnikom zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie ze wzorem MEN i certyfikaty w języku polskim i angielskim. Tematyka zajęć: Cześć teoretyczna: -Omówienie zasad bezpieczeństwa przydatnych podczas pracy z ostrymi narzędziami, -Zapoznanie z przeznaczeniem każdego narzędzia do zdobienia warzyw i owoców, -Zapoznanie z podstawowymi technikami rzeźbienia i zasadami jakie powinno się stosować przy wykrawaniu warzyw i owoców, -Omówienie sposobów przechowywania i eksponowania kompozycji, -Omówienie technik wycinania kwiatów, liści i innych ozdób w dużych owocach i warzywach, -Szczegółowy opis czynności i technik potrzebnych do wykonywania pierwszej rzeźby. Część praktyczna -Uzyskanie podstawowych umiejętności w carvingu, podstawowe cięcia, -Wycinanie liści i kwiatów z różnych warzyw i owoców -Utworzenie kompozycji z wykonywanych elementów, Wycinanie bukietów kwiatowych w dyni i melonie wraz z instruktorem -Uczniowie proponują i wykonują własne aranżacje, -Zapoznanie uczestników z techniką, sposobami oraz możliwościami zastosowania carvingu w praktyce. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zajęć praktycznych oraz do realizacji kursu przez wykwalifikowanych wykładowców i instruktorów, posiadających doświadczenie w prowadzeniu kursu. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za uczestników kursu w trakcie jego trwania, a także za ewentualne szkody, które mogą powstać w związku z ich udziałem w kursie. Wykonawca zobowiązany jest do przekazania materiałów szkoleniowych oraz zapewnienia niezbędnego sprzętu i urządzeń w celu realizacji zajęć praktycznych oraz do realizacji kursu przez wykwalifikowanych wykładowców i instruktorów, posiadających doświadczenie w prowadzeniu kursu. Wykonawca jest zobowiązany do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacji Wykonawca przekaże w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej (Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS, Krajowym Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. Po zakończeniu kursu Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenia zgodnie ze wzorem MEN i certyfikaty w języku polskim i angielskim. Termin przeprowadzenia kursu: do dnia 27.06.2012r..
· 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.
· 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 27.06.2012.
· 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
SWIZ.272. 42.2012.PN.doc (Rozmiar: 932352 bajtów) |